



Context.
De Schouwburg in Rotterdam is in 1988 ontworpen door Wim Quist. Hij ontwierp het gebouw op een lastige plek. De theatertoren zou te veel lichtweg halen voor omwonende. Daarom werd het standaardmodel van een ‘Schouwburg’ omgekeerd en kwam de ingang bij de achterkant van de zaal te liggen. Hierdoor is er een ongebruikelijkere looproute door het gebouw.
Concept.
Door deze looproute is er bepaalde golvende beweging in het gebouw ontstaan. Via de trappen daal je af en kom je in de foyer en vervolgens vloeit deze uit de openbare ruimte in. Dit patroon van de schouwburg wordt doorgetrokken over het hele plein. Er komen verschillende hoogte verschillen waardoor het plein verdeeld wordt. Het plein zal een aantal looproutes hebben die de omgeving en de functies verbindt. Het schouwburggebouw heeft een gesloten vorm en de entree is niet heel toegankelijk. De voorstellingen die plaatsvinden gebeuren in het gebouw. Als buitenstander heb je niet door wat erbinnen gebeurd. Er is een grote drempel om de schouwburg en de voorstellingen te bezoeken Het plein moet een verlening laten zijn van de schouwburg wat toegankelijk is voor iedereen. Mensen moeten hier de sfeer van theater kunnen proeven en prikkelt worden om ook eens een voorstelling te bezoeken. Daarnaast moet het ook een openbare plek blijven waar iedereen naartoe kan en gebruik van kan maken. Het plein heeft verschillende functies gedurende het jaar en zal daarom een modulair systeem moeten krijgen wat aangepast kan worden aan de programmering.
Design.
Plein Zaal
In de schouwburg zit een black box theater, een zwarte gesloten ruimte waarin een theatervoorstelling plaatsvindt. Op het plein komt een tegenhanger die geïntegreerd wordt in het landschap wat voorvloed uit de schouwburg. Deze zal open en transparant zijn en zal hierdoor connectie maken met de omgeving. Mensen zullen erlangs lopen en de stage op kunnen kijken. Op deze manier komen ze in aanraking met theater. Dit maakt het veel toegankelijker voor mensen om ook eens een voorstelling te bezoeken. Doordat het feit dat ze alleen het beeld zien maar niet het geluid ervaren ze niet de hele belevenis. Dit prikkelt mensen om ook eens de schouwburg te bezoeken.
Plein
De golvende beweging zal vertaald worden naar verschillende hoogtelevels in het plein. Er zullen objecten komen met verschillende functies zoals zitgelegenheden, parkjes en groen.
Elk object heeft zijn eigen vorm en worden zo geplaats dat er verschillende hoofdpaden, zijpaden en kleine pleintjes ontstaan. De objecten staan niet vast maar kunnen verplaats worden over het plein waardoor het plein beschikbaar blijft voor verschillende programmeringen