top of page

 

 

Context.

Voor een event werd gevraagd een experience neer te zetten, waarin het ervaren van enige vorm van angst, the uncanny, centraal stond. Angst is voor een ieder anders, toch ervaart iedereen het.

 

Concept.


Manipulatie is een proces waarbij iemand je op sluwe en nare wijze dwingt om dingen te doen. Manipulatie overkomt je. Het draait om macht die de ander over je heeft. Het proces zorgt ervoor dat je langzaam de controle verliest over de situatie. Je voelt je machteloos en uiteindelijk geef je eraan toe. Dit uncanny gevoel kan op iedereen toegepast worden en stond daarom centraal in de ervaring van deze installatie. Hij of zij zal binnenkomen en zich volledig op zijn of haar gemak voelen, maar langzaam verandert dit naar een nare situatie die als vervreemding aan zal voelen. Aan het eind van deze route wordt alles nog aangedikt en wordt er een laatst heftig moment gecreëerd. 

 

Design.

Opbouw is heel belangrijk in deze installatie, van subtiel en fijn naar onplezierig en naar. Net zoals bij manipulatie zal deze opbouw onopvallend en subtiel zich voorttrekken. Het begin is een open en ruime ruimte die langzaam de omgeving achter zich laat door een opbouw te creëren bij de muren. Ook wordt de vloer op een bepaald moment schuiner, waardoor het onprettig is op overheen te lopen. Daarnaast gaan de muren ook schuiner lopen, hierdoor ontstaat een gevoel van benauwing. 

Bij binnenkomst krijgen bezoekers een hartslag meter om. Deze ‘’meet’’ de hartslag van de bezoeker. Dit is echter niet de echte hartslag, maar zal door de bezoeker wel zo ervaren worden. Het geluid en de beelden die aan de hartslag gekoppeld zijn worden in de loop van de route steeds heftiger en komen tot een hoogtepunt in de laatste ruimte. De hartslag van de bezoeker zal zich aanpassen aan de hartslag die hij ervaart in de ruimte. De hartslag, hersenen en gehele lichaam worden hierdoor gemanipuleerd.

 

 

bottom of page